Make your own free website on Tripod.com

Wielerclub Vooruit Betekom

De Geschiedenis van onze club

Wielerclub Vooruit Betekom
De Geschiedenis van onze club
Koers 2012
Dit jaar, Laatste rit...
Onze sponsors

Onze geschiedenis
 

In naam van wielercub 'Vooruit Betekom' hartelijk welkom op onze website. We bestaan ondertussen 46 jaar. En hebben reeds mooie koersen op het rapport staan. De Omloop van Hageland en Zuiderkempen was misschien een van de indrukwendste maar er zijn ook veel andere dingen georganiseerd zoals nieuwelingenkoersen,junioren, liefhebbers, elite, veldrijden enz.  Het rapport van onze club heeft mooie punten mag je wel zeggen. Prestaties die niet zouden gehaald zijn zonder jarenlange inzet van de trouwe garde. We mogen fier zijn op de jarenlange samenwerking. Op de inzet van zowel de sponsors, de neringdoeners, de pers, de BWB als al die andere die een boontje hebben voor de wielersport.
 

Hoe is de club ontstaan en wie waren de grote namen in die tijd?
Naar aanleiding van de Brabantse kampioen Pierre werd de drang bij een paar wielerenthoesiasten groot om een koers in te richten. Jaak Van Nuffelen, Jos Volckaerts, Calix Michiels, Jos Hermans, Hubert Verbrugen en Felix Elsen staken in het café Jos Hermans de koppen bij mekaar. Op 1 juni 1960 zag Wielerclub 'vooruit Betekom' het levenslicht, Stamnummer 444 bij de BWB, toen is de trein gestart. Het was hooconjunctuur voor de wielersport, er waren pas nationale kampioenschappen in Aarschot geweest.  En er stonden steevast grote namen zoals Lode Anthonis, Jan Storms, Jan De Roover enz. aan de streep. Jos Wouters zou de voetsporen voorgaan van het duo Van Looy en Van Stenbergen. En andere grote namen van die tijd waren Ludo Janssens, Willy derboven, Richard Everaerts en Fons Sweeck. Het was een sterke nieuwe lichting; Ze stonden elke week in de belangstelling en waren zeer aanwezig in Betekom. In die jaren  wilde ze bij Vooruit geen rondjes rond de kerktoren maar een grote koers door drie provincies. 25 jaar lang werd de beroepsrennerskoers 'Omloop Hageland Zuiderkempen met dezefde gedrevenheid, belangstelling en opkomst georganiseeerd. De profwedstrijd was overal gekend, werd een beschermde koers en had in de piekjaren 146 deelnemers. Het kruim van de Belgische wielersport kwam te Betekom aan de start. Er waren lange erelijsten met echte vedetten. In die tijd kwam Julien Stevens drie keer winnen en Herman Van Springel, Herwig Dirick en Cornelis Michel moesten het met twee keer doen. Opvallend want geronnomeerde kampioenen zoals Fans Verbeeck waren nochtans meerdere malen als favoriet gestart. Wat de eer voor de club des te groter maakte en daarmee de kwaliteit van de wedstrijd in de verf zette.
 
 

Palmares van de
'Omloop van Hageland en Zuiderkempen'

1960: Stan Goossens
1960: Sylvain Hencaerts
1961: Jos Vloeberghs
1963: Marcel Van Den bogaerts
1964: Frans Brandts
1965: Jan Nolmans
1966: Roger Cooreman
1967: Julien Stevens
1968: Noel De Pauw
1969: Julien Stevens
1970: Julien Stevens
1971: Jos De schoenmaecker 
1972: Georges Pintens
1973: Dolf Huysemans
1974: Herman Van Springel
1975: Guido Van Sweefelt
1976: Jean-Pierre Sterckx
1977: Jos Gijsemans
1978: Jos Jacobs
1979: Herman Van Springel
1980: Willy Teirlicnkx
1981: Eddy Verstraeten
1982: Johnny De Nul
1983: Jan Bogaert
1984: Herwig Dirick
1985: Luc Proost
1986: Herwig Dirick
1987: Van Itterbeeck Benjamin
1988: Roger Ilegems
1989: Herman Frison
1990: Marc Verbeeck
1991: Cornelis Michel (N)
1992: Cornelis Michel (N)

Meer dan honderd wedstrijden werden reeds in Betekom georganiseerd. Een proficiat voor vooral Jos Hermans. Nadat hij overleden is stond alles een beetje op een laag pitje maar toenmalig Voorzitter Jos Van Vlasselaer, onder-voorzitter Felix Uyterhoeven en Penningmeester Freddy Janssens zijn er van de eerste dag bij en hebben het nooit opgegeven. Hun functies binnen de clubs zijn dikwijls veranderd, ze hebben voor een herdenkingsprijs gezorgd voor Jos. En alhoewel Freddy en Féke dit jaar afscheid genomen hebben van het actieve bestuur, hebben ze altijd meer dan 100% inzet getoond voor de club .
Proficiat allemaal.